De nood is groot…!

 

Senior and young holding handsHet onrecht in ons land is groot. De eenzaamheid om te snijden, de ouderenzorg traumatisch. Vele mensen zijn kansloos, gehandicapten worden opgesloten, kinderen worden gekleineerd en verwaarloosd, anderen kapot gepest. Jongeren worden in een burn-out geperst door het systeem van prestatiedrang. Chronisch zieken zijn een last in onze samenleving. Vluchtelingen worden door medeburgers behandeld alsof ze parasieten zijn die liever doodgewenst als welkom geheten worden. Onze wellust heeft ons afgestompt, materialisme heeft het leven uit onze ziel geperst, egoïsme heeft ons van binnenuit kapot gemaakt. Mensen heel dichtbij, in ons gezin, in onze gemeente, in onze straat liggen beroofd, en berooid als vuil langs de kant van de levensweg. Tallozen liggen te wachten op een wonder…

Hulpvragen vliegen je als wijkpastor om de oren. Samen met een welzijnsorganisatie in onze stad hebben we een wijkwinkel ingericht, waar een supergoed team vrijwilligers zo’n 1.000 hulpvragen per jaar verwerken. Wat doen we met elkaar als de nood aan de man komt? Sluiten we onze ogen? Lopen we er omheen? Of omarmen we de mens, inclusief het probleem wat hij of zij heeft? Waarom zouden we ons om kwetsbare mensen moeten bekommeren? Omdat God zich om hen bekommert. Zie Psalm 146:7-9 & Deuteronomium 10:17-18.

Wanneer heb jij voor het laatst vanuit barmhartigheid je ontfermt over iemand? Wat doen we als kerk in dorpen en steden met alle problematieken die er zijn? Hoe zijn wij het zout van de aarde en het licht van de wereld? En waar ligt voor ons, als christenen, de grens? Is die er? Komt de nood toevallig op onze weg? Ik geloof dat niet.

De medemens mogen we in de ogen kijken, de pijn meevoelen, doen wat in ons vermogen ligt om te doen en wat mensen misschien wel het meest ontroerend en waardevol vinden, is voor ze te bidden om vrede en vertrouwen in de situatie.

Heere, maak mij een instrument van Uw vrede.
Waar er haat is, laat ons liefde zaaien;
waar er wanhoop is, hoop;
waar er duisternis is, licht.

Fransiscus van Assisi

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s