Depressie… Niets voor jou!

Afbeelding

Als je er iets over meldt op social media, je (mail)box stroomt over. Net als bij het onderwerp pornografie. Ook bij  christenen kom je het volop tegen. Of je er iets tegen kunt doen naast ‘het’ ondergaan of pillen slikken? Ik denk het wel. Bekende punten om aan te werken bij een ‘depressie’ zijn:

  1. Slaap genoeg (gek genoeg veroorzaakt antidepressiva slaapproblemen); let hierbij ook op wat je binnenkrijgt (cafeïne, nicotine en grote hoeveelheden alcohol pakken ook  je lichaamsrust af).
  2. Bouw aan positieve relaties. Als je gevoel aangeeft te willen isoleren, gebruik dan je verstand en maak contact met mensen!
  3. Handen uit de mouwen! Ga wat doen, trek je niet terug achter een scherm, maar ga iets actiefs doen. Heb je toch nog piekergedachten, schrijf ze op en ga verder met de actieve ‘actie’. 
  4. Kom-in-de-benen! Bewegen, sporten is daarnaast ook een belangrijke. Zelf zit ik het grootste deel van de dag in een stoel. Wandelen, fietsen, zwemmen het zijn belangrijke dingen waarvoor je echt je stoel uit moet komen!
  5. Wanneer de zon schijnt, ja vanaf dit weekend kan het weer ;-)!, ga naar buiten en pak zonlicht. Vitamine D hebben jij en ik nodig!
  6. Omega3; totaal geen verstand van. Maar het schijnen dé bouwstenen voor onze hersenen te zijn. Zorg dat je ze binnenkrijgt. Eet vis, noten, bladgroenten e.d!

Afbeelding

Maar het meest onderschatte en grootste probleem achter depressie is volgens mij een geestelijk probleem. Gewoon omdat we het meest fundamentele punt wat in de ‘handleiding van de mens’ staat vaak overslaan. We zijn gemaakt om God, onze Schepper en Redder groot te maken; Hem voor ogen te houden; Zijn grootheid en liefde te bezingen; Zijn macht en heerlijkheid te belijden aan elkaar. Nooit heb ik met iemand gesproken die dit in de praktijk bracht waar God niet zijn/haar hart vervulde met liefde, blijdschap, vrede, goedheid en ook trouw! Jezus Zelf is de vervulling van elke leegte, richt daarom je oog op Jezus, in geloof! Zie in dat je door Hem gewenst en geliefd bent. Laat de vreugde van de Heere, jouw kracht zijn, zeker als het jou zelf aan vreugde ontbreekt!

(zie bijvoorbeeld: Fil. 4:4; Rom. 15:11; 1 Kor. 10:13; Hebr. 13:15)

Mocht je er ondank deze punten alleen niet uitkomen, neem dan bijvoorbeeld contact op met http://ggzindebres.nl! Ze kunnen je erg goed verder helpen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s