Gods Koninkrijk, de wereld op z’n kop…

Graag wil ik jullie meenemen in een van de worstelingen die ik doormaak in deze lijdenstijd. Ik ben God dankbaar dat Hij mij inzicht heeft gegeven in mijn levensstijl, maar ook in het ideaal wat Hij mij voor ogen wil houden. Welke op een meesterlijke manier zichtbaar geworden in Zijn Zoon, Jezus! Deze zoektocht is een eerlijke weergave en ik hoop dat het jou ook verder helpt. Neem het onderstaande eens in alle rust door, bijvoorbeeld in de komende lijdensweek.

Centraal staat de vraag: Reken ik mij rijk met deze wereld of ben ik de koning te rijk omdat ik volgeling van Jezus Christus ben?!

comfortzoneZelf merk ik dat ik continu ‘eigen’ veiligheden in mijn leven aan het bouwen ben. Ik creëer een soort comfortzone waarmee ik mijzelf indek. Het tekent gebondenheid aan deze wereld in plaats van de gebondenheid aan Christus. Het brengt mij in een spagaat, want ik weet dat ik mijn veiligheid, mijn kracht, mijn imago en mijn heil alleen vinden kan en vindt in Hem. De toewijding is daardoor begrenst. Toch kies ik er soms weer voor om mijn christenzijn zo te verdraaien dat ik zelfstandig, succesvol en toch vroom kan zijn… Zo graag wil ik achter Jezus aan wandelen en daarom brengt juist dit punt voor mij een stuk lijden en strijd met zich mee.

Confronterend sprak God tot mijn hart:
“Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Die, hoewel Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden. En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood.”

Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven verliezen zal omwille van Mij, die zal het behouden“.

horizontaal denkenHorizontaal denken?
Kies ik voor het horizontale als mijn lifestyle? Mijn behoeften en verlangens moeten vooral overvloedig en snel bevredigd worden, het liefst op elk gebied… Succes in deze wereld hebben; alles moet voor de wind gaan; massa’s vrienden die mij ‘liken’ en vooral veel lol; niet te vergeten een leven in weeldige overvloed van eten, drinken, materialen en een overvloeiende bankrekening (wat ten koste gaat van de ander die leeft in armoede).

Vraagje Bert, “wat baat het een mens heel de wereld te winnen en zichzelf te verliezen of zelf schade te lijden?” Tja, het heeft echt wel iets aantrekkelijks in zich, toch mis ik mijn doel wanneer mijn denken vol is van het aardse. Laten we zeggen ‘de horizontale look’. Hoe leef ik mijn leven als christen? Is kruisdragen überhaupt een optie?

Horizontaal kijken?
horizontaal kijkenIedere seconde dat Jezus uit mijn zichtveld is, ben ik als een verdwaald schaap dat zijn ondergang tegemoet gaat. Dan kraam ik allerlei onzin uit en onderneem ik allerlei wanhoopspogingen.

’n Typisch kenmerk die ik bijvoorbeeld bij mijzelf aantref als ik niet naar Jezus, maar naar de (omstandigheden van een) ander, kijk is  dat het gras bij de buurman altijd groener lijkt. Toch klinkt er vanuit de grond van mijn hart deze belijdenis: ‘Nergens is het gras gezonder en beter voor mij dan daar waar de goede Herder mij brengt! En… Al moet ik door een dal van diepe duisternis; ik vrees niet want Hij is met mij.

Een kruis ontstaat daar waar het horizontale denken en het verticale denken haaks op elkaar komen te staan. En is op dat moment de cruciale vraag: ‘kies ik er dan voor om Jezus radicaal te volgen…?!’

Horizon in perspectiefKijken en denken in perspectief
De horizon lijkt ver weg en is toch dichtbij.
Hij is daar waar aarde en hemel elkaar (lijken te) raken,
daar waar hemel en aarde door Hem verenigd worden.

‘…Daarom heeft ook Jezus, om door Zijn eigen bloed het volk te heiligen, buiten de poort geleden. Laten wij dan naar Hem uitgaan buiten de legerplaats en Zijn smaad dragen.’

“Kom tot Mij … Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.”

Daarom richt ik mijn ogen op Jezus, in geloof; Hij is de Leidsman en Voleinder van het geloof.

Gefocust op Hem zie ik een totaal ander perspectief. Een verlichtend vergezicht.
Iets wat onbereikbaar lijkt en door Hem toch te bereiken is.
Ik zie duizenden die meereizen. Alles in de wereld, het is voor hen (en mij?) zonder echte ‘waarde’!

Gods Koninkrijk, het is de wereld op z’n kop…

Wil ik mijn blik op Hem gericht houden, dan zit er niets anders op dan met vreugde mijn kruis op mij te nemen en Hem te volgen. Anders raak ik Hem kwijt!

Oja! diep van binnen weet ik het wel…:
In Hem alleen vind ik mijn werkelijke identiteit.
In Hem alleen is er echte rijkdom.
In Hem alleen is er echte vrede en rust.
In Hem alleen is er echte vrijheid.
In Hem alleen is er echte vreugde.

Die Johannes de Heer was zo vreemd nog niet toen hij zong:
Neem de wereld, geef mij Jezus!
Wereldvreugde gaat voorbij.
Maar de liefde van mijn Heiland,
blijft voor eeuwig rijk en vrij.

Refrein
O!  De hoogte, lengte, diepte
van Zijn liefde zonder peil.
Ja!  De volheid van verlossing,
onderpand van ’t eeuwige heil. 

Neem de wereld, geef mij Jezus.
want Zijn troost is heerlijk zoet,
Hij bewaakt mij, geeft mij vrede,
blijft geen duisternis in’t zicht.

Neem de wereld, geef mij Jezus.
Ik weet, Hij stierf voor mij aan ’t kruis.
Ik dank Hem hier en voor eeuwig
wanneer ik Hem zie in het Vaderhuis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s