De nieuwe leiders van Haïti…

Gisteren hebben we twee inspirerende ontmoetingen gehad.
De eerste, tijdens de lunch, met drie LDP-students. Ze moesten solliciteren om in dit programma terecht te komen. Hiermee ‘spot’ Compassion de leiders voor de toekomst. Het is ontzettend belangrijk als je een land wilt veranderen dat er goede leiders zijn.
Daarom was ik benieuwd naar een ontmoeting met hen.

20130112-121218.jpg
Het waren drie prachtige mensen. Ze behoorden tot de armste van de armsten. Terwijl hun familie nog steeds in armoede leeft mogen zij studeren. Het zijn jongeren met een enorme drive en wilskracht.
Aan tafel sprak ik met een van hun, Michell. Hij vertelde van de grote gift van God in zijn leven. Zijn droom was een leider te worden in Haïti met als doel om Haïti te veranderen, op te bouwen. Michell vertelde dat zijn sponsor (via Compassion) hem vroeger vanaf zijn vierde jaar al sponsorde. Toen hij op de leeftijd kwam dat het programma stopte omdat hij klaar was met school, moedigde zij hem aan om te solliciteren als LDP-student. Dat heeft hij gedaan en werd aangenomen omdat hij uitzonderlijk talentvol was. Dan begint normaliter de zoektocht naar een sponsor, want een LDP-student kost 10 keer zoveel als een CSP (kind sponsor programma ;-)). Michell hoefde hierop niet lang te wachten. Zijn huidige sponsor gaf aan zoveel in hem te zien dat zij zijn programma (Universitaire opleiding) ging sponsoren.
In zijn vakantie gaat hij terug naar zijn ‘ouderlijk huis’. Daar helpt hij zijn familie te overleven, in het vertrouwen dat er een dag komt dat God hem zal gebruiken om zijn landgenoten van extreme armoede te kunnen bevrijden in en door Jezus naam!

20130112-121232.jpg
’s Avonds ontmoette we een voorbeeld van zo’n ‘leider’. Hij is een soort minister in Haïti. Dat hij minister is geworden is zeer bijzonder: hij weigerde namelijk een soort Voodoo-verklaring af te leggen die iedere toetredende minister in Haïti moet afleggen. Drie jaar nadat hij geweigerd had die verklaring te ondertekenen is hem alsnog gevraagd toch deel te nemen in het parlement en is hij de enige die daarin gekomen is die de verklaring niet heeft ondertekend.

Beguens Theus, werd geboren in een christelijk gezin (samenstelling: 2 jongens, 1 meisje).
Toen hij een jaar oud was is zijn vader gestorven in de zee. Op zijn vierde levensjaar ontmoette Compassion dit gezin en mocht hij op kosten van het CSP naar school. Terugkijkend sprak Beguens zijn dankbaarheid uit over het feit dat Compassion zich ontfermde over hem, als een van de armste van de armste.
Hij groeide op op het eiland waar wij twee dagen verbleven hebben. In zijn jeugd waren de problemen op het eiland nog groter. Vanaf vier jarige leeftijd was Beguens herder, net als David. Hij ziet zichzelf ook als een David en een Jozef die door de Heere gevormd werden als leiders van het land. In alles wat hij doet, in de regering, in het schrijven (hij is auteur van zeven boeken) en in het preken (hij gaat zondags voor in de kerken), doet hij het niet voor mensen, maar alleen voor God.
Beguens is getrouwd, heeft net als zij vader twee zonen en een dochter. Zijn moeder woont ook bij hem. Zijn broer is pastor in Amerika en zijn zus is helaas in 2003 overleden.

Geweldig om als groep na afloopt voor deze mensen te bidden. Bidden dat God hen zegent, dat het werk van hun handen vrucht mag voortbrengen en Haïti zal veranderen in Jezus Naam!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s