Is het nu Sint Wodan of Sinterklaas?!

Altijd huiverig voor gezochte paralellen vond ik deze toch wel vreemd (http://www.boudicca.de/sint.htm)

Is er een geschiedkundige in de zaal die hier het ‘zijne’  over kan melden?!
Ik ben opeens geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van het Sinterklaasfeest, wie had dit ooit kunnen denken!

Ben benieuwd en lees graag jullie reacties onder dit opmerkelijke artikel!

Waarom nu zijn deze attributen van Wodan op Sint overgegaan?

In de Heidense tijd, net voor de kerstening (In Nederland 800 na chr.), is Wodan de oppergod, en zijn feest (het Joelfeest) is het belangrijkste gebeuren van het jaar.

Als de Franken in opdracht van de paus het christelijk geloof in de Nederlanden gaan verbreiden, gaat dit met grote problemen gepaard. Vooral de Friezen verzetten zich heftig tegen dit geestelijk en culturele imperialisme. Denk aan het verzet van koning Redbad en van de Saksenleider Wittekind.

Om het christelijk geloof, dat met het zwaard afgedwongen wordt, toch wat gemakkelijker te verbreiden, besluit de paus tot een nieuwe tactiek: het hullen van de oude heidense gebruiken in een christelijk jasje. Voorheen werden de oude gebruiken simpelweg verketterd. De duivel en de hel werden er zelfs voor uitgevonden.

Nu echter werden Heidense-tempels omgevormd tot kerken, en werden de oude goden verwisseld door christelijke heiligen. Eén van de heiligen waardoor Wodan vervangen wordt is een bisschop uit Myra (Turkije). Deze bisschop (Hagios Nikolaos / Sint- Nicolaas) verricht in het Klein-Azië van de vierde eeuw enkele wonderen. Na zijn dood!!! ,op 6 december, wordt de wonderdoener eerst in Griekenland een heilige, vervolgens in Italië en tegen het einde van de tiende eeuw bereikt hij de heiligen status in West-Europa. In 1163 word zijn naam al vermeld in Utrecht. Al vroeg in de geschiedenis bediende de Sint zich van de roe om stoute kinderen te straffen. Het zetten van de schoen wordt al in 1427 gemeld (ook in Utrecht).

Gedurende de hervormingen in de zestiende eeuw wilde de kerk Sinterklaas (Wodan in vermomming) verbieden. Het feest en al zijn gebruiken werden zelfs toen nog “heidense superstitiën” genoemd.

Het lukt de kerk de datum van het Joelfeest en het Sinterklaasfeest van elkaar te scheiden. Toch is het Joelfeest tot in onze dagen bewaard gebleven als het belangrijkste jaarfeest in de vorm van kerstmis en nieuwjaar. Overigens lukte dit scheiden niet bij onze Angelsaksische buren; Santa Claus komt daar op 23 december.

Tot slot nog deze vijf punten:

1.
Als het in Overijssel begin december stormde, dan zei men dat St. Nicolaas en zijn knecht door de lucht joegen. Dit heeft overeenkomsten met de Wilde jacht van Wodan en zijn Dodenleger (Wilde Heir/Doden Heir).

 2.
In de Saksenkroniek wordt verteld dat St.Nicolaas de aanvoerder van het Wilde Heir was. Het Wilde Heir is Wodans Dodenleger!

3. 
De zak van Piet is de zak waarin knapen ontvoerd werden door leden van de heidense cultische mannenbonden die de knapen die tot jongelingen inwijdden.

 4.
De heidense cultische mannenbonden zijn verbonden met het Doden Heir en met Wodan.

 5.
Pieten zijn of leden van het dodenheir van Wodan (zij verblijven in het Walhalla, het zwarte gelaat van de Pieten staat voor de dood), of ze staan voor onderwereldfiguren als Ruprecht, Habergeis en Krampus (Duitsland) die eveneens een zwart gelaat hadden en op Sinterklaasavond verschijnen. Met negerimitaties heeft Piet dus niets van doen!

Advertenties

3 thoughts on “Is het nu Sint Wodan of Sinterklaas?!

 1. Jezusfan! schreef:

  Mmm, dus als ik het goed begrijp is er weer een heidens feest omgevormd tot zogenaamd ‘christelijk feest’.
  Misschien een tip voor een vorm van evangelisatie in onze dagen? Laten we gospelmuziek gaan draaien in de winkels. En op elk scherm bij Mediamarkt een kerkdienst! Of christelijk koor of concert! Gaaf! We vormen de hele wereld om! We geven aan alle negativiteit een positief christelijke draai!
  Nou, ik heb er wel zin in!
  Of begrijp ik het niet helemaal goed….?
  Overigens gelooft Jasmijn niet meer in sinterklaas; ze heeft alle kindjes van haar klas verteld dat de papa’s en mama’s de cadeautjes kopen! 😉

 2. Vera van Haarlem schreef:

  @Jezusfan een heidens feest omgevormd tot christelijk feest? Of juist de christelijke boodschap zo aangepast dat ook mensen in de cultuur van daar en toen het konden vatten. Uiteindelijk gaat het over zorg voor een ander en geven zonder terug te ontvangen. Of het dan gaat over een Roomse bisschop of over een vreemde locale afgod lijkt mij zelf niet zo interessant. Ik denk niet dat iemand nog aan het wankelen gebracht wordt door sinterklaas en zwarte pieten om ineens in Wodan te gaan geloven.
  Het hele sinterklaas-gebeuren is één groot spel. Een man met baard in rode mantel met een staf ìs ‘gewoon’ de sint. En later heerlijk elkaar op de hak nemen met rake surprises en puntige gedichten. Dat kan alleen als je het goed hebt met elkaar! Warme chocomel met een brok speculaas erbij.
  Mijn ene zoon is nog helemaal bezig met het sinterklaasfeest. De ander hoort tot de ingewijden (toch een inwijdingsritueel ;)?), maar zwijgt daar zorgvuldig over. Tot zijn broertje ook komt met vragen die hij met de wedervraag ‘wat denk jij zelf’ niet meer weggeredeneerd krijgt. Dan gaat hij ook over naar de volgende fase. Wat we vasthouden zijn de basiswaarden: het is zaliger te geven dan te ontvangen en geef niet omdat je er iets voor terugverwacht!
  Ik wens jullie allemaal een heerlijk avondje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s