De vreemde, jonge, arme weduwe…

Bizar er gaat een jonge vrouw verhuizen, samen met haar schoonmoeder. Innig verbonden met schoonmoeder emigreert ze van haar vaderland naar het land van haar schoonmoeder. Als een vreemdeling zal ze daar moeilijk ingeburgerd raken. Ze is nog jong en daarmee gooit ze haar toekomst, het uitzicht op nog een partner (+nageslacht), weg. Zowel deze jonge weduwe alsook deze schoonmoeder ontvangen geen uitkering. Ze zijn dus straatarm. Een regelrecht trauma, zo’n toekomst van deze weduwe. Geen makkelijke keuze dus!

Wel gek, want zelfs haar schoonmoeder dringt meerdere keren aan om terug te gaan. Terwijl haar schoonzus voor dezelfde keus stond en haar schoonmoeder heeft gekust en is terug gegaan. Het gaat hier om de volhoudende vrouw Ruth! Ze is Moabitische vrouw, dus een nakomeling van Moab.

Moab was een kind van de oude Lot die, na het dramatische voorval in Sodom en met zijn in een zoute paal veranderde vrouw, in grotten was gaan wonen. Vanwege het afgezonderde leven lag er geen toekomst meer voor Lot en zijn twee dochters open. Dus namen de dochters zelf het heft in handen. Voerde pa op zijn oude dag stomdronken en zo hebben ze sexuele gemeenschap met hem gehad. Beide waren toen weer zeker van hun nageslacht en de oudste dochter baarde Moab als kind.

De schoonmoeder van deze Ruth was een afstammeling van Abraham, Izak en Jakob en kwam oorspronkelijk uit Bethlehem. Nadat zij haar man en twee zonen had verloren en begraven, keerde ze vanuit Moab weer terug naar haar land. Geen zicht op een lichtpunt in de toekomst. Toch reisde deze Ruth met haar mee. Vreemde zaak… Trouw aan je man of vrouw is logisch, toch?! Maar zo’n trouw aan je schoonmoeder…

Ze zei:
Waar u heengaat, zal ik ook gaan.
Waar u overnacht, zal ik overnachten
Uw volk is mijn volk!
Uw God is mijn God!
Alleen de dood zal scheiding maken tussen mij en u.

Prachtig overigens, om zo hand is hand te gaan met je schoonmoeder, naar het beloofde land.
Bethlehem, uit u zal Hij voortkomen, die een Heerser zal zijn tot in eeuwigheid…
Ruth is beloond met een sterk nageslacht! Ruth is een van de verre oma’s van Jezus!

Misschien is het niet verkeerd om alles los te laten en tegen een bloeiende carrière in gewoon achter Jezus aan te gaan!
Hij belooft het: Ik ben met u, alle dagen!

Zelfs de dood zal geen scheiding maken tussen HEM en u!
Neem je kruis dan op en VOLG HEM na!

Advertenties

One thought on “De vreemde, jonge, arme weduwe…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s